En stulen lista (tack, Josefin!)

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jobbade inom vården!
Höll du några av dina nyårslöften?
Jag skulle äta god choklad, och det har jag gjort...
Vilka länder besökte du?
Höll mig i Sverige hela året! Fast Skåne kanske inte räknas som Sverige i och för sig...
Är det något du saknar år 2009 som du vill ha år 2010?
En gitarrluta! Jag ska bli trubadur när jag blir stor :P
Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas?
25'e november dog min lilla häst Peter, det är nog det enda... Jag är sämst i världen på att minnas datum! Eller ja, första februari fick jag Turbo till min också. Finhest.
Vad är det bästa som hänt dig år 2009?
Jag kom in på visskolan!
Största misstaget?
Erm... fråga mig privat...
Har du varit sjuk eller skadat dig?
Hm, jag mådde ganska kasst när jag gick på LCHF-dieten. Och lite blev man ju till och från. Men inget allvarligt.
Bästa köpet?
Tatueringen! Sååå jävla nice.
Vad spenderade du mest pengar på?
Mat eller Turbo.
Vilken var din favorittrend?
Min egen trend blev sköna sockar, såna där fluffiga mysstrumpor. Mmm.
Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2009?
Fattig Bonddräng, Fascination med Alphabeat, många MJ-låtar.
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Jag har börjat fundera mer över saker, så jag får svara pass. Jag är jag mer än förut.
Har du förändrats mycket?
Jag har mognat, blivit tryggare i mig själv. Några säger att jag blivit lite smalare, det får andra avgöra.
Vilket plagg använde du mest?
Mysstrumpor!
Blev du kär i år?
Inte mer än förut.
Favoritprogram på tv?
Grey's Anatomy! Underbart.
Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?
Nej, jag hatar väldigt få personer.
Bästa boken du läste i år?
Kommer inte ihåg om jag läst så många, senast läste jag Hur Vi Dör och den var väldigt tankvärd.
Något du önskade dig och fick?
Fler bra vänner och mer trygghet i sången.
Något du önskade dig men inte fick?
Alla pengarna jag skulle få, vart tog de vägen? ;)
Årets bästa film?
Vet inte, däremot är den sämsta jag sett Inglorious Bastards. Jävla dynga, som Pär skulle sagt (fast han gillar just den filmen...)
Ett uttryck du missbrukat 2009:
Win, fail och w00t. Illa, illa. Nörd-Petra.
Något som du irriterat dig på under året?
Att jag inte kan bli helt avslappnad i mig själv, börjar jag inte bli för gammal för ångest på det viset?
Vad gjorde du på din födelsedag 2009?
Jag minns inte, Pär var borta i vart fall. Det har han fått höra, haha.
De bästa nya människorna du träffade?
Mina klasskamrater, samt Viktoria i stallet och några av dem jag arbetade med i hemtjänsten. Söta människor.
Favoritmånad?
Har faktiskt älskat vintern nu när den är riktigt kall och vintrig. Men sommaren är såklart behagligast.
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Jag insåg halvvägs in i året att jag glömt bort hur man har roligt, måste börja ändra på det!

Det är mitt nyårslöfte! Ha mer roligt, skratta mer, träffa folk (både nya och gamla) och pyssla ännu mer med mina små smådjur marsvinen.

Gott nytt år! Klockan är nu tjugo i tio och jag har svårt att hålla mig vaken. Huuur ska jag stå ut ända till tolv? Har blivit en kvällströttis...

Och GRATTIS Sara som fick sin bebbe igår!

Två dagar kvar på året

Ja, hörrni, nu är det den tjugonionde december igen. Sista gången det här decenniet, lite galet kantänkas. Hur kan tiden gå så fruktansvärt fort? Tycker att det var relativt nyligen milenniumskiftet, World Trade Center, Gudrun osvosv skedde. Men det börjar bli länge sedan. Jag vet inte om jag skrivit det här förut, men ibland får jag en så störd känsla av att om jag sluter ögonen kort kan jag känna det som var då. Typ när vi gick på den lilla skogsvägen ut till Ormeshaga morgonen efter Gudrun, när det kändes som att hela världen hade gått under och vi överlevt. Ofta rör sådana tankar sådant som förändrats radikalt. Har jag svårt att flytta blicken framåt kanske?

Har varit ganska så duktig under lovet, spelat en del gitarr, letat nya låtar till repertoaren, letat efter en luta (jag vet, men jag är ju nörd också) och börjat arbeta lite på gamla låtidéer. Måste börja göra klart känner jag. Som det är nu har jag två låtar som känns helt klara, resten är lite flummiga so far. Får se när jag orkar börja med att fixa.

Något fantastiskt med lovet är att jag fick tid att träffa en massa kompisar när jag var hemma! På juldagen åkte jag och Pär till Josefin och träffade utöver henne bl.a. Anni, Nina och Frida, och ett gäng människor till, kändes skönt. Även om man börjat känna sig lite distanserad till allting där"hemma" i Småland, det är ju inte jag längre, inte riktigt mitt liv. Hann dessutom med en promenad med Niclas, saknar honom så himla mycket ibland. Finns ingen bättre att promenixa med än honom. Utöver detta åkte vi pulka med Febe i lördags och Pär sabbade pulkan jag gav honom i tidig födelsedagspresent. Ett rejält hål i botten resulterade turen i en ganska bucklig backe i, otroligt att man inte kan få någon kvalité i en pulka för 79 pix från Maxi, haha. Men roligt var det, med blåmärken på rumpor och lår och allt.

På söndag tar jag en sväng ner till Malmö i sällskap med Alexandra, ska träffa Filippa och ett gäng sköningar/skåningar till. Härligt! Så sedan kan jag låsa in mig på min kammare med min gitarr och vara lycklig en termin till. Tack kära vänner för att ni finns där för mig.

Ett roligt vistips är att lyssna lite på Ewert Ljusbergs 25 minuter kvar. Tragiskt, men ändå fantastiskt roligt. Han har också översatt Så Skimrande Var Aldrig Havet till norrländska. Ballt va?Gott Nytt År!

Da'n före da'n före doppareda'n!

Oj, är det redan den tjugoandre? Kanske dags att börja tänka på julklappar och kanske planera vad man ska göra på julafton... Det är ju bra att vara i god tid menar jag.

Nej, skämt åsido. Jag blev klar med det sista i helgen som var, de flesta klapparna är köpta sedan jättelänge. Skönt att planera. Idag har jag varit med Pär och köpt hans sista klappar, till far och farfar och så har jag hämtat hö åt Turbon. Och så gick vi till skidbacken, som är halvt fixad med konstsnö, och åkt pulka. Pär slog sig och jag skrattade. Fy mig.

Imorgon kommer det en tjej och tittar på Turbo, hoppas att han sköter sig hyfsat. Vore så skönt att hitta ett riktigt bra hem till honom, även om det smärtar mig. Idag när vi kom körandes med släpet med hö på så tittade han med stora ögon och bara stod och var jättevacker. Gjorde ont i mitt hjärta.

Har börjat arbeta på en ny låt, spännande textidé och spännande ackordidéer, får se när jag har tid att göra klart den. Nu kan jag ta barréackord hyfsat bra, gäller bara att få in flytet också.

För första gången på många år längtar jag till julafton, tror det blir ett toppenår i år!

En flicka med snöavstötande egenskaper

Ja, tydligen så är det så att mitt varma hjärta (?) ser till att det inte faller någon snö där jag är, för det verkar inte bättre än att det finns snö precis överallt utom just här. Lite tråkigt faktiskt. Vill också ha vackra snölandskap som alla talar om.

Får försöka hitta en pulkabacke nånstans där jag kan go wild... om inte annat ska jag göra det när jag kommer hem till Småland! Febe, Christel, pulka någon?

Jag skriver så jävla kass idag känner jag, har inget flyt.

Så, be the end!

Julavslutningfest

Oj, vad den här terminen har gått fort. Avslutning imorgon, och avslutningsfest ikväll, med tillhörande julcabaret där jag ska göra en massa grejor, bl.a. sjunga Tänd Ett Ljus som linjen tecken/tolk ska tolka till. Blev lite inslängd i det igår, men det ska nog gå. Man har ju hört den ett par gånger menar jag. Dessutom ska jag spela lite trummor och mungiga (fråga mig inte hur jag lyckas) och sjunga i kören... full rulle.

Hade Marie Bergman som gästlärare i början av veckan, var mycket spännande. Lite sliten i rösten nu bara. Men jag tror att jag börjat komma närmare något som kan kallas ett magstöd. Häftigt som fan faktiskt.

I förrgår köpte jag mig en gran, något mindre tanig än i fjol (se på inlägget "julklänning" från förra julen) och väldigt fin. Mysigt med julgrejor. Tyvärr har jag ännu inte köpt någon julklapp till Pär och det suger ju. Vet aldrig vad jag ska ge honom!


Lucia

Nu har jag gått två luciatåg på  tre dagar, myycket mysigt! Stearin i håret, men det var det värt! Woho!

 

Sedan har jag nu i helgen bestämt mig för att sälja Turbo... Tiden går åt alldeles för fort ändå, jag ger honom inte uppmärksamheten som han förtjänar. Får se om jag kan hitta någon som vill ha honom och som kan ta hand ordentligt om honom. Hm.


Torsdagssovmorgon

Så underbart! Eftersom vi hade spelning igårkväll bestämde Hanne att vi skulle ha sovmorgon till elva idag! Nog att jag inte kan sova speciellt mycket längre (vaknade halv nio typ), men det är ändå skönt att kunna softa lite på morgonen. Och göra lite saker som måste grejas med härhemma också, typ vika tvätt. Vad är det med vika tvätt som gör det till det tråkigaste i världen? Tvätta, hänga, okej. Men vika och stoppa in i lådor eller hänga på galgar är nog ibland det värsta jag vet. Vet inte vad det är dock. Kanske att jag inte har någon bra yta att göra det på. Får försöka lösa något, för det ser så illa ut när det hänger kläder överallt.

Igår hade vi somsagt konsert på Kustens Hus i Göteborg, ett gammalt vishus kan man nog kalla det. Takhöjd cirka 190cm kändes det som, som att jag skulle slå i huvudet om jag hoppade. I vart fall i Tauberummet. Men vilken konsert det blev sedan! Massa trevliga visälskare som tittade (och dessutom betalade inträde för att komma och se oss!), helt underbara människor som organiserade och gav oss mackor, dricka, godis och annat backstage. Kändes som att vara artist på riktigt. Och folk i klassen skötte sig riktigt bra, det är så roligt att se hur de flesta har utvecklats sedan Sture Ekholm var här för några veckor sedan (en av Nordens bästa regissörer som var vistolkningslärare hos oss). Jag tror att jag lyckades ganska bra, mitt problem är mest att så fort jag blir nervös så försvinner bröströsten och min lärare stör sig på det. Det blir liksom falskt på något vis, inte musikaliskt falskt utan bara oärligt. För rösten är inte med mig. Men, det är som Hanne säger, det är bara att utsätta sig så löser det sig.

Ursäkta bildkvalitén, det var inte direkt ultimata ljusförutsättningar för min lilla kompaktkamera tydligen!

 

Nu ska jag ta tag i tvättfanskapet, man måste ju ha rena kläder att ha på sig... Har jag hört. Och kanske fundera lite inför Lucia imorgon, stryka nattlinnet. Förresten, det är en sak som är sjuk: storleken på Lucianattlinnen som finns att köpa! Vi skulle få låna från skolan, men jag gick till slut och köpte mig ett eget bara pga. att storlekarna är så dumma. Nog att jag är lång, men inte extremt lång. Men så fort ett linne satt lagom över bröst osv så var det lite för kort i ärmarna och MYCKET för kort nedtill. Och jag står inte som lucia med ett nattlinne som går till halva smalbenen. Så, jag begav mig till Citygross, mycket behändig affär, och hittade ett lagom långt och med långa ärmar nog. Visserligen stort över bröstet, men det får kvitta. Och då blev det storlek XL. Jag, en XL? Det vet jag inte om jag håller med om egentligen. Så, konstiga, storlekar, ja! Men det blir bra i sloutändan.

Igår hade vi förresten en ball tjej som lärare, Maud Lindström, en visartist. Hon är verkligen värd att lyssna på om man har det minsta feministiska åsikter, på ett bra sätt. Inte "vi ska ta över världen, för KVINNOR KAN", utan mer fyndigt och behagligt. Mycket cool tjej. Hon pratade om vad man ska göra efter skolan, hur allting går till osv. Hon gav oss uppgiften att sätta ett framtida projekt. Mitt blir att spela in en skiva med egna låtar och följa upp den med en liten turné. Låter kanske stort, men det ska ta mig fan gå, för jag vill göra det här.

Där fick ni en rejäl bloggomgång, håll till godo. Kram på er!

Uppdatering efter en lång tids bloggkoma

Hej, mina kära läsare. Jag vill börja med att be om ursäkt för att jag inte har gjort något vettigt här på sistone. Det har helt enkelt varit pissmycket att göra med skolan, på fritiden och om det mot förmodan skulle finnas någon tid däremellan. Full ös, medvetslös, och det kanske är ett ordval som passar ganska väl in. Jag har skrivit en del, utvecklat en del texter och visor jag skrivit förut och varit allmänt kreativ. Första terminen av skolan går snart mot sitt slut, men innan vi får sluta har vi massor av roliga grejor att göra. Imorgon kväll ska vi ha konsert, hela klassen, på ett ställe i Göteborg som heter Kustens Hus, Visans Vänner i Göteborg's högsäte, enligt Hanne. Så, dags att visa upp sig lite, och i mitt fall med en egenskriven, ganska ny visa som jag kallar Vintervisa Vid Nyårstid. Det ska bli otroligt spännande att se vad man kan ge publiken på ett sådant här ställe, ska göra allt i min makt för att hålla uttrycket så ärligt och enkelt som möjligt.

På fredag ska vi ha ett litet luciatåg för skolan, och ni kan själva få gissa vem som ska bära kronan... Var och inhandlade en ny särk idag, konstigt nog hade jag ingen över. Om tiden funnits kanske jag hade ansträngt mig och sytt en egen, men jag har ingen symaskin och ingen ork riktigt. Men, tanken var god, kantänkas.

Sedan efter allt på fredag är det dags att styra kosan söderut, mot Småland och lilla mamma till lördag kväll. Så, kortvisit visserligen, men det blir skönt att komma hem. Marsvinen ska få åka med ner och stanna till att vi åker hem igen efter julen.

För att uppdatera lite om allt möjligt, kort och koncist;
- Peter är död sedan ungefär två veckor tillbaka. Alltså, Peter, vår häst som blev tjugosju år gammal och som varit dålig i många år. Vet inte hur det kommer kännas att åka hem, men det måste göras. Han var gammal.
- Marsvinen mår bra, Fido som hade tappat lite vikt, har gått upp igen och de verkar må bra alla fyra.
- Pär är precis nyklippt, för några timmar sedan, och är glad över sin nyinköpta actionkamera (google it...)
- Dreamhack gick förbi smärtfritt, det var några av banden som spelade som jag gillade, Concrete Society bl.a. Check them out!
- Turbo är också pigg och glad, när jag tog in honom tidigare i kväll stod han och mumsade glatt på lite hö och stoltserade med ett löv i manen. Tjusiga lilla pållen. Är på jakt efter en bra medryttare som vill ge honom lite uppmärksamhet, får se om jag hittar något.
- Själv? Jo, jag mår bra. Nyvaccinerad mot svininfluensa (julskinka, någon?) och lite trött av allt som ska göras innan jul. Men det är luugnt. Har åtminstone kirrat nästan alla mina julklappar. Det är det skönt.

Vill tipsa om lite alternativa julsånger också! Dan Anderson har en låt som heter Julvisa från Finnmarken och den texten är riktigt vacker. Dan Andersson generellt är en bra textskrivare (eller.. var, han är ganska död sedan väldigt många år). The Real Group har en julskiva som också innehåller en massa bra, annorlunda jullåtar. Julvisa från Bohuslän är som en förenklad version av Staffan Stalledräng, och antagligen äldre, väldigt fint.

Nu ska jag dricka ett glas mjölk och ojja mig åt mina värkande leder. Damn you, vaccinet, haha...

Vill avsluta med några fina rader ur Dan Andersson-visan jag nämnde däruppe (som har undertexten "Att sjungas till mörkt öl"):


För den hårdaste skaren, och bittraste vinden

Det fattiga folket som slåss  för sitt bröd
För dem som i armod blir hårda om kinden
För dukade bord och för slädar vid grinden
För sårfyllda kroppar och läkande död
(...)
För dem och för jorden, för himlen och oss
Våra stop vi höja, kamrat.