Att ha en sommarkväll i kuvös och sammanfatta midsommar

Sitter på mammas och pappas inglasade altan och myser i sommarkvällen. Fördelen med en altan såhär är att alla insekter är på utsidan när jag är på insidan. Och det känns ju väldigt skönt.

Idag har det varit en väldigt slapp och skön dag. Har bara varit hemma hos föräldrarna och i stallet. Har spelat kubb, fotboll och gitarr. Ätit god mat, hängt med familjen (och Pär) och haft det allmänt skönt. En riktigt, riktigt bra dag.

Midsommarfirandet blev alldeles fantastiskt trevligt, jag, Febe, Pär och Felix begav oss till en konstgjorde sjö bara en liten bit från Hovmantorp. Och vad bra det blev. T.ex. åt vi grillad kyckling.


Dessutom stekte vi (jag) plättar över öppen eld.

F
Fröken Petra sitter och ser tjock ut med plättar. Trevligt. Skyller på klänningarna.

Dessutom rökte vi vattenpipa, men tyvärr glömde Felix slangen. Då kan man göra såhär.

 


Och det gick jättebra!

 

Vi var när vi släckte och begav oss därifrån väldigt överens om att vi var nöjda med kvällen, och bestämde oss för att göra om samma sak igen nästa år. Förhoppningsvis några fler då kanske.

Nu ska jag vara härnere i Småland i tre dagar till, sedan upp några dagar och grilla hos Pärs far, och sedan ner igen på söndag. Och ta hand om lille Musse, som för övrigt ser bättre ut oftast. Håller tummarna för att det ska ordna sig för honom. Lille söthesten.

Kram på alles!


Att renovera medeltidsgrejor

Har fått en grej för det ett tag nu, att ta gamla skäms-medeltidsaker och göra dem till något nytt. När jag var hemma i Hovmantorp senast tog jag tag i en grön ylleklänning som varit helt fel och ett fantasymonster, och nu när jag kom hit till Kungälv fick den tillhörande underklänningen sig en omgång. Det sistnämnda är jag nu så gott som färdig med (sånär som på att fälla sömmarna kring alla kilarna... uh, evighetsjobb I say!)

Såhär såg ekipaget ut förra gången jag ansåg mig vara klar med det.Och nu ser underklänningen istället ut såhärVad har jag då gjort? Jo, redan i fjol tröttnade jag på de puffiga ärmarna och tog bort dem, varefter jag sydde snöröglor i ärmhålet och i de nya ärmarna så att jag kunde snöra av och på dem som jag ville.. god idé kanske, men de nya ärmarna hade lite fel nyans i linnetyget, så nu fick de åka.

Sedan har jag:
- Sprättat bort det broderade mönstret runt halsringningen och i nacken (syns svagt på översta bilden).
- Klippt ur både urringningen och ärmhålen så att de blev mer figurnära
- Tagit en av kilarna bak och satt fram istället (satt två bak och ingen alls fram förut)
- Tagit in vissa sömmar här och var, för passformens skull.
- Fällt sömmarna i livet och fållat urringningen.
- Kapat hela klänningen på längden och sytt upp fållen.
- Sprättat bort rynkningen på ärmarna som gjorde dem pösiga, sprättat bort nästan alla sömmar utom rynkningen längst upp som jag lät vara kvar, som ni ser är ärmarna lätt "puffade" och det är ganska skönt för rörelseviddens skull, även om det inte är så HK.
- Nålat in ärmarna betydligt mer figurnära än tidigare, sytt, fållat, fällt sömmar.
- Satt i minikilar i ärmhålorna för mer rörelsevidd.

Mycket nöjd med resultatet, skönt att ha en särk man kan stå för lite mer än min allra äldsta, som är den som fått åka med många gånger.

Och vad har jag lärt mig? Jo, att det är fan så mycket jobbigare att sprätta en klänning som man sytt på maskin och både sytt raksöm OCH sicksack. Blev nästan irriterad på mig själv när jag såg hur noga jag varit med den där sicksacken. Och så har jag givetvis lärt mig att tänka innan jag syr, så slipper jag lägga så här mycket jobb i efterhand.

Skönt att nästan vara färdig!

Att vara sig själv hemma

Idag drar jag runt såhär:Hur nördig är jag då?

För er som undrar, det är min gamla sammetsklänning, med klockärmar som är upprullade. Och så trekantsförklädet jag sydde när jag skulle spela medikus i somras. Vackert va?


Såhär vida är ärmarna. Därför bär jag dem upprullade.

Att sammanfatta två veckors äventyr

Igår kom jag åter hem till Kungälv, i sällskap av min lilla Pär. Mycket har hänt sedan jag åkte för två veckor sedan, och det har varit många saker som varit otroligt roliga! Sedan finns det ju också dåliga saker, men det gör det väl alltid.

Först styrde jag kosan till Filippa i Malmö och spenderade några dagar med att sy, pyssla och hänga med skåningar, bland annat på MLF's årsmöte. Efter att ha sett Filippa slita hund med en skjorta i några dagar, införskaffat en tamburintrumma och annat skoj åkte jag på onsdagseftermiddagen hem till Linda och Kalle i en annan del av Malmö. Onsdagskvällen då spenderades med god mat och hantverkshäng. Vi skulle egentligen ha varit fler, Filippa kom sent och carrasco bangade, men det var åtminstone jag, Linda och en ny bekant som heter Tom som hantverkade och Lindas vän Teresa som kom med glada tillrop.

På torsdagen hade vi en riktig tjejdag, jag och Linda, och jag tittade för första gången på Mamma Mia! vilket jag ångrar att jag inte gjort tidigare. Vilken energi i den filmen! Full rulle i den rullen, haha. Gillar framför allt Lay All Your Love On Me och The Winner Takes It All. Sjukt roligt/starkt. Fick den dagen färdig min kära cotehardie, alla sömmar fällda och så smärre modifikationer gjorda. Blev riktigt bra. Kände mig kort sagt väldigt förberedd inför att dra på lajv, något vi gjorde på fredagseftermiddagen i sällskap med Teresa och Kalle.

Och vilket lajv det blev sedan! Spelade, som de som läser här säkert redan vet, trubadur, Torun Liljedal. Lyckades under lajvet med bedriften att bli tvångsbortgift ena dagen, frånskild andra och dessutom blev jag uppvaktad av ett gäng riddare som på söndagskvällen stormade in och körde bort min man och hans otäcka gäng, haha. En annan skön och positiv med det här lajvet var komforten, haha. Lördag-söndag fick jag sova i Ronneby hos min "man", Fredrik, och låna duschen osv. Och söndag-måndag, när lajvet var slut, hamnade jag hos Merkel i Ronneby, där pappa sedan hämtade mig på måndagseftermiddagen.

Hemhem, till mor och far, och träffa hela familjen samt katter och hästar. Musse med ont i ett ben, som mamma sa. Fick dessutom tillfälle att träffa lite goda vänner, först och främst Febe som jag hamnade hos i tisdags kväll. Mycket skratt och trevligheter där, och dessutom Mamma Mia igång igen fast i bakgrunden. Jag är hopplös.

På torsdagen tog vi ut veterinären till Musse och upptäckte att han fått fång!! Eländes, elände! Så hela den dagen gick åt till att ordna för hans bättringsväg. Full jäkla rulle skulle jag vilja säga. Sedan skolavslutning för Rickard i fredags, han gick ut nian, och så kom Pär på eftermiddagen. Kvällen spenderades i sällskap med Febe på Markmanns, måste få Pär att förstå hur man är smålänning, och därefter hemma hos Febe igen där det togs mått på Pär. Han har äntligen lovat att jag ska få sy honom en uppsättning lajvkläder!! Äntligen äntligen äntligen.

Och under helgen grejade vi en del med stallet, stängslade, åt gott och allt sånt där som hör hemma till. Igår, söndag, åkte vi hem igen och stannade till i Jönköping, där vi sprang in på Dreamhack och jag fick typ ett ton kramar. Underbart. Och så somna skönt i egna sängen i natt. Bara helt fantastiskt.

Idag ska jag börja plugga på min distanskurs, Musikjuridik, som jag gett mig på och dessutom städa härhemma, då jag får besök av fin-Filippa ikväll!!! Woho, paybacktime!

Ursäkta lång text och lite (läs:inga) bilder, men nu vet ni i vart fall vad jag haft för mig. Är otroligt glad över min lilla semester, hoppas alla som fått dras med mig är det också!

En sista bild på cotehardien

Så, nu har jag fållat klänningen, något som för mig innebär att den är klar. Den är dock inte klar. Fortfarande finns det långa sömmar att fälla, en massa små trådar som ska fästas lite extra och klippas av och så lite allmänt puts.

Det enda jag inte är så förtjust i är att fästningen i nederkanten på fodret (dvs i livet) syns ganska tydligt när jag bär klänningen utan bälte. Men givetvis har jag alltid bälte, haha. Urringningen ser lite ojämn ut på bilderna också, framför allt för att "hål"-sidan vill lägga sig över. Ska kolla på det.

 

 

I övrigt är jag ganska nöjd, det har varit ett stort arbete att göra färdigt den här klänningen. Men det känns skönt att ha gjort det, det är ju trots allt mitt första, helt handsydda och relativt HK projekt.

 


Imorgon drar jag till Malmö och hälsar på underbara gänget därnere, och på fredag drar jag på lajv. Har packat ihop det jag behöver för två veckor i en militärryggsäck. Plus lajvkläder. Imponerande va?


Tjingeling och godnatt!

Att sammanfatta

Jag vet inte var jag ska börja egentligen. Ett år har gått fort, och jag har lärt mig mycket. Nya visor, nya ackord, nya texter, nya tekniker, mycket nytt. Men ingenting går att jämföra med vad som hänt i mig. Febe försökte sätta fingret på vad det var, hon påstår att det lyser om mig fast jag är lugnare än förr. Och det är nog sant.

Någon klok människa sa något i stil med att man måste rivas ner för att kunna byggas upp och det är precis vod som hänt. Jag har skakats i mina grunder, tvivlat på vem jag är och vad jag gör här i livet egentligen. Och jag har hittat något som jag tror åtminstone är lite av grunderna i vad jag är.

Sedan är det givetvis mycket kvar. Kommer nog aldrig bli färdig.

Och för att närmare gå in på just skolåret. Jag har stått på scenen mer och på ett annat sätt än jag kunde tänka mig. Jag har lärt mig sjunga, jag har lärt mig skriva, jag har fått verktyg att kunna fortsätta med det här. Jag har skrattat, jag har gråtit, jag har svurit, jag har debatterat om att slippa debattera. Jag har provocerat, men inte politiskt som andra. Bara på mitt eget vis.

Jag har börjat tycka om nya saker hos vissa människor, jag har börjat försöka förstå lite mer.

Och jag har blivit kär i Hanne Juul, Christina Kjellson, Sture Ekholm och Dan Viktor. Bland andra, men de är personerna jag i första hand tänker på.

Vilket år, tack så jävla mycket.Att känna sommaren börja

Idag är det första juni. Jag vaknade lite för sent, lite för trött, av ett telefonsamtal från Pär. Alltid trevligt. Därefter upp, duscha, städa lite, sjunga. Därefter buss till Göteborg, stora staden. Gick runt i säkert två timmar och försökte hitta ett par cargobyxor som föll mig i smaken. Till slut fick jag ändra min tanke lite och fann då ett par knickers på HM. Funkis.

Fick träffat och ätit mat med Johannes från Gislaved, blev bjuden på mat och det var bara ljuvligt. Skönt att catcha upp lite gammalt prat, han såg ut att må bra! Gjorde mig jätteglad. Och så fick jag träffa Skinny och röka en vattenpipa med honom, också underbart. Slutligen hittade jag Anton och tog med mig honom hem, haha. Folköl, visor och en massa prat även där.

Och solsken och annat trevligt på det. Sommaren kunde inte ha börjat bättre.