Påskpynt och födelsedag

Myspys, fölsedag. Inte helt tokigt inte.

Snart ska vi iväg och äta födelsedagsmiddag, italiensk resturang, here I come!


Påsklov och Växjö, here I comez!

Åh, vad underbart. Nu är det bara idag och imorgon kvar, sedan har jag påsklov i en och en halv vecka! Helt otroligt fantastiskt skönt! Första helgen, dvs. den som börjar nu på fredag, åker jag ner till mamma och pappa i Småland, kommer mitt på dagen på fredag och åker hem igen måndag runt 13. Har redan bokat mys med Moppa och Anni på söndag kväll, och det blir SÅ roligt! Saknar de där människorna. Åh. Sedan har jag egentligen ingenting planerat, så om någon känner för att haffa mig något (Josse? Febe? Christel?) så är det bara att skrika.

Måste nämna en annan sak också, vi spelade på något som heter Musikens Hus här i Göteborg igår. Det var såå nice. Jag vet inte om det bara var jag, men det kändes verkligen grymt. Folk skrattade åt mitt mellansnack, åt min lilla tokiga sång och var mest med. Härligt som sjutton. Kanske är det här jag ska göra trots allt!

Sedan har jag fått nys om en eventuell spelning i Nordstan i nästa månad, samt en eventuell dejt med gamla frisörklassen! Vet inte om jag vågar dyka upp med tanke på hur mitt hår ser ut numera, haha, men det vore väldigt roligt att få träffa folk!

Nu blir det skola!
Tjingeling

Hemmaplan och hundbajs

Idag vaknade jag hemma, först när Pär gick upp och begav sig till hemvärnet och därefter vid tio. Många sköna timmars sömn med andra ord. Jag såg ut som ett troll, då jag somnade med blött hår, men ganska glad ändå.

Ganska tidigt bestämde jag med Alexandra om att ses och äta mat ihop idag. Jag promenerade till skolan, mötte Alexandra, gick till Maxi och därefter hem hit för att laga till lite vegetarisk lasagne och tomat och mozzarella-sallad. Blev riktigt nice, och vi fick möjlighet prata lite och ventilera om våra respektive turnéer. Inte bara vår har varit turbulent och lite rörig till och från, men det är ganska skönt. Och jag tror att vi var ganska rörande överens om att det var skönt.

Det som störde mig idag var när jag promenerade ner mot Kungälv och betraktade hur mycket snön har försvunnit. Och hur otroligt mycket hundbajs som kommer fram. Det som göms i snö kommer fram i tö. Jag vill härmed uppmana alla hundägare att verkligen skärpa sig, i vart fall på gångbanor. USCH.

Snart fyller jag tjugotvå, snart kommer jag hem till mamma på lovet. Snart är skolan slut. Snart måste jag söka skola inför hösten.

Orsa

dag 11, måndag
Idag var en mycket trevlig dag. Det började konstigt nog tidigt med att både jag och Mimmi vaknade till vid halv åtta. Fick tidigt kontakt med Jerker, en gammal vän, och stämde lunchträff med honom. Var jätteroligt att träffas lite, snacka och sådär. Därefter mötte jag upp med gänget, packade bilen och sedan for vi mot Orsa. Vi hade inte fått några garantier från våra värdar Orsa (o)bildade Visklubb, men de sa att åtminstone deras medlemmar skulle komma. Och efter söndagens spelning var de tio personerna vi faktiskt fick i publiken en stor glädje, framför allt som det var helt underbart att spela för genuint visintresserade personer. De var otroligt trevliga och bjöd oss på mat. Vi spelade i en konstutställningshall, så det blev jätteroligt.

Vi bestämde oss också för att åka hem onsdag kväll istället för torsdag förmiddag, något jag är väldigt tacksam för. Då får jag träffa Pär. Win.

Lite mer Ångermanland, lite Dalarna.

Dag 9, lördag
Helkul spelning på ett museum på Murberget idag. Gick riktigt bra! Vi fick mat och fika, och pollykaka! Mums mums. Sedan efter spelningen åkte vi, jag Linus och Mimmi och tvättade bilen, därefter åkte jag och den sistnämnda hem och ägnade en kväll åt att bara hänga och titta på Harry Potter. Aldrig tokigt.


Dag 10, söndag
Vi packade ihop oss kring tiosnåret och begav oss från Elsas föräldrar i Nyadal och åkte de ungefär trettiofem milen till Enviken utanför Falun. På vägen stannade vi bland annat i Bollnäs, något Linus kände vissa kluvna känslor inför. Men vi var på Max och jag åt glass, mums mums. Vid strax efter fyra var vi framme i Enviken, och fick se en helt otroligt mysig scen. Hela fiket, stället heter Jonssons Fik, var intrett i femtiotalsstil och jättefint, scenen var jättecool och vi kände oss jätteballa. Tyvärr kom det bara en person för att lyssna, och de två som arbetade där förstås… Så vi spelade för tre personer. Men vi körde ändå och även om det kändes tungt, så gick det bra! Professionalism i sin renaste form, det är vi det! Därefter körde vi hem till Jennie i Borlänge, där vi ska bo till onsdag morgon. Så himla snällt att ta in oss!


Ångermanland!

 

Dag 7, torsdag
Klockan 17 på spelställe Café Schmäck
Nu har vi gjort ännu en rejäl tur. Vi åkte från Vaasa med färjan klockan nio i morse, och lämnade hotellet klockan 07, ganska prick. Fy vad trött man var när man vaknade, men jag måste ändå ge en stor eloge till den korta vistelsen i Vaasa. Hotellet, billighetshotellet, var mycket bättre än man hade kunnat ana, med jättefina sängar (som jag och Mimmi lite fräckt tog för oss av) och jag sov faktiskt riktigt, under omständigheterna, gott. Relativt många timmar också. Generellt måste jag säga att jag sovit mycket bättre än vad jag skulle göra under den här turnén. Och den har ju knappt börjat, får man väl säga. Fjärde spelningen idag, spelning ”på hatten”. Dvs, vi får de pengar eventuella kunder lämnar åt oss. Plus käk och lite sådär. Aldrig helt tokigt. Dock blev jag lite putt, något internet verkar det inte vara att drömma om. Om man inte vill punga ut femtio spänn villsäga, något jag definitivt inte vill.

Färjan var helt okej, om man bortser från en stor avsaknad av ventilation och en lite småläskig finsk supargubbe som satt och ville prata med alla. Stackars människa.

Efter spelningen ikväll ska vi köra hem till Elsas föräldrar, cirkus 20-25 mil härifrån. Och Elsa har inte sovit någonting i natt…. Ugh. Men det får gå så bra som det går. Vi måste ju dit om vi vill sova natten som kommer. Och det vill åtminstone jag väldigt gärna! Man märker väldigt fort hur irriterad man kan bli när man umgås för mycket och för länge med folk… försöker dra mig undan, men nu orkar jag knappt dölja min irritation över vissa saker. T.ex. tycker jag att det alltid är jag som drar att saker händer i rätt tid, om ingen annan har mer att vinna på det villsäga. Önskar mig lite mer struktur bland mina kära bandmedlemmar, men jag antar att man inte kan begära för mycket. De är trots allt musiker, och duktiga sådana. Kanske försöker jag stänga igen lite mer. GAH.

Nu ska jag ringa Per i klassen, som tydligen har gått och blivit sjuk och inte kunnat genomföra turnén. Stackarn.

Senare: Caféspelningen gick helt okej, men vi tjänade inte en spänn och det var i stort sett bara Elsas kompisar som var där och tittade på oss. Efter det körde vi (jag) från Umeå ner till Nyadal och var framme kring midnatt. Trött, trött, trött Petra.

Dag 8, fredag
Fredagen spenderades i en bubbla av förväntan inför kvällens stora spelning, vår mest inkomstbringande spelning i vart fall. Vi skulle spela på Hotell Höga Kusten, en kåk som såg ut mest som ett rymdforskningscenter, med ganska ståtlig utsikt över älven. Vi hade fått reda på att det var ungefär 40 bokade platser till publiken, det var arrangerat som så att man fick middag, tvårätters, och se oss för 250 spänn.

Klockan fyra började vi rigga, fick fin mat och vid klockan sju körde vi två låtar som ”intro” och vid åtta körde vi ett två gånger 35 minuter program med tjugo minuters paus i mitten. Vi var hemma och färdiga, helt färdig var iaf jag, ungefär vid midnatt. Linus och Elsa ville gärna sitta kvar lite längre och prata med sina släktingar, och det är väl förståeligt. Men en trött Petra är ju ganska trött också.

Somnade ganska glad och nöjd med spelningen, kanske inte fullt så nöjd som alla andra, men ändå helt okej med dagen. De andra lovordade spelningen, men jag kände mig inte så jävla vass. Det gör jag visserligen aldrig, men man försöker åtminstone hålla upp en fasad. Basen gick sönder när jag tog i den också, eller ja, när jag skulle spela på den. Bläää.


Snart påväg till Sverige!


Dag 6, onsdag
Eftermiddag
Äääntligen, äntligen är vi på väg till Sverige igen! Det har varit väldigt intressant att vara här, men det känns verkligen otroligt skönt att få komma till svensk mark, och äntligen få se lite av de nordligare svenska vidderna. Nationalist, javisst, haha. Inte ur en nazistisk synvinkel såklart, men jag måste säga att jag gillar vårt land.

Just nu sitter jag på passagerarplatsen fram, Elsa kör och jag försöker slappna av ändå. Det är jättesvårt när man är van att köra själv. Man blir så handikappad när man bara sitter bredvid och tittar på. Jaja, bara att bita ihop. Kollade nyligen oljan och spolarvätskan i vart fall, och lyfttrycket och bensinen är lugnt. Mycket bra.

Ikväll ska vi sova på ett billighetshotell i Vaasa, det är nämligen så att vi inte riktigt fick sova som det var tänkt. Någon hade glömt och blivit sjuk eller vad det var.

Wroom, wroom, bilen rullar!

Kväll: Hotellrummet är jättefint, vi har ätit mat på Hesburger, vi har köpt finska souvenirer och frukost till imorgon bitti när färjan går vid klockan 9. Det här är så himla härligt!

Vår på ingående!

Dag 5, tisdag
Spelning på ett gymnasium idag! Vi var rädda att det skulle bli en väldigt svår spelning, men det visade sig att det blev riktigt bra! Vi begav oss upp tidigt, halv sju, för att hinna komma iväg till klockan åtta, rigga nio och spela tio. Klaffade så gott som perfekt med tiderna, vi var glada och coola och spelningen gick över förväntan! Eleverna, väldigt snälla gymnasieelever måste jag säga, satt som ljus och applåderade en hel del åt oss och tjoade till och med på Linus när han sjöng Fatumeh! Det kan dock ha att göra med att han sjöng om knark osv… haha. Efter att ha riggat ned fick vi också lunch på skolan, finsk korvsoppa. Hmm. Inte riktigt my piece of cake måste jag säga. Men, vad säger man. Skolmat, skolmat.

Efter denna framgång åkte vi hem, pratade lite och sedan begav jag och Elsa oss ner mot Åbo centrum för att där kika i lite secondhandaffärer och annat skoj. Jag hittade en kjol och en rysk sjal på UFF som införskaffades för en summa av 16,20€, något jag kände mig helt nöjd med. Därefter köpte vi tulpaner till Mimmis föräldrar, fikade på ett ställe som hette Café Brahe (med heeelt enorma bakverk!) och promenerade en bra stund i det helt fantastiskt fina vårvädret. Vår, sommar, nu!



Sedan hem igen, vila, slappa och efter middag, med mer soppa, åkte jag, Mimmi och Linus till ett ganska närbeläget shoppingcentrum, Mylly. Jag älskade det! Var verkligen USA-mall-feeling på det, något jag tycker så himla mycket om. Var inne på en helt finsk klädbutik som heter Seppälä, och jag blev helt kär! Det fanns så himla mycket roliga grejor, och till helt okej priser. Kom till Sverige, nu! Köpte en cardigan i blåa toner och en t-shirt med en kul text på till Pär. Låt se om han uppskattar det.
Dessutom var vi på Hesburger, en finsk hamburgerkedja som faktiskt hade riktigt goda hamburgare. Jag är nöjd.

Nu ska vi snart packa ihop oss, dvs imorgon, och bege oss till ett litet hotell i Vaasa där vi ska bo till torsdag morgon när färjan går klockan 09.00 finsk tid. Sverige, jatack!




Gamla människor i Finland är söta!

Dag 4, måndag

Måndag i Finland. Vi är bortskämda så att det tjongar om det, får jättegod mat, vi spelar lite, vi njuter av livet typ. Vi tittar till och med på Harry Potter. Riktigt härligt.

Dessutom har vi hunnit vara på en stormarknad här, ser i stort sett likadant ut som i Sverige men med en massa nya grejor att utforska. Helt enkelt en trevlig dag!


"Vilodag" el. "drömmen om värme, vår och vitsippor!" el. "att vara i ett kallt Finland."

Dag 3, söndag

Vilodag idag, otroligt ofantligt skönt. Vi sov länge, tror jag låg i åtminstone elva timmar. Sedan kravlade man sig upp, fick frukost av Mimmis otroligt snälla föräldrar och efter det har jag i stort sett inte gjort någonting vettigt. Vi fick middag vid halv fyra-snåret, vi åt något så exotiskt som sk. ”knackkorv”. Finskt, ja. Gott, helt okej. Snällt, verkligen.

Sedan gick jag och Elsa till stora staden Åbo och kikade litegranna, jag köpte ett vykort till mamma som jag ska skicka hem, en dricka och en billig necessär innehållandes både duschkräm och deo. Så, nu kan jag lukta ännu godare OCH ha ordning på mina badrumsgrejor. Stor win, som vi säger på internet, haha. Det mesta gick i den där finfina saken. Bra jobbat, palmolive.

Nu återstår att se om vi ska repa något, ärligt talat är jag inte så pepp. Borde gå ut och se om jag kan få låst bilen, låset bråkar lite när det är så kallt ute som det varit här.  Men urk, jag är så trött på kyla. Vill ha vår och värme och vitsippor nu.

Imorgon ska vi spela på ett äldreboende här i krokarna, och det blir nog roligt tror jag. Det är fantastiskt kul att höra människor prata här, jag kan nästan börja fnissa åt dialekterna. Den finlandssvenska dialekten (det är en dialekt och inte en brytning har jag lärt mig nu) är så himla rar. Och jag har börjat lära mig finska… eller inte. Det enda jag kan förstå är ord som är i princip samma sak som svenska saker, typ ”salmiak” och ”choklad”. Fråga mig inte varför jag tar upp just de orden.


Resedagbok

Dag 1, fredag

På Finlandsfärjan nu. Det bar iväg från Kungälv idag vid cirka halv tio-tiden, lite extra luft i däcken och annat skoj som måste ordnas när man har maaassor med packning, som vi har. Men det gick, precis nätt och jämt. Lite tetris sådär. På vägen hann vi med både att köpa polkagrisar, äta mat i Nyköping och dessutom tanka litegranna. Bilen har bara dragit ungefär 0,8, hur bra som helst med tanke på mängden bagage vi har.

Vi kom fram till Stockholm ungefär kvart över fyra-halv fem. Vid fem hade vi vänt, kört tillbaka sträckan vi körde fel och därefter hittade vi enkelt, konstigt nog, Viking line-terminalen. Helt fantastiskt. Vi blev informerade om att vi inte kunde checka in före klockan kvart i sju, så de två timmarna slog vi ihjäl lite hastigt och lustigt. Och jag körde på båten på färjan, kors i hela helvete vad läskigt. Men det gick, men lite hjälp från några (ganska o)vänliga finska killar/gubbar som stod och viftade ombord oss. Men de är väl som finnar är, korta till sättet och gör saker som man ska. Därmed bastu.

Efter att vi bytt om lite i vår nya bostad, den minililla hytten, gick vi för att hitta mat och kanske annat. Det blev tapas, som var heeeelt fantastiskt gott, och en liten sväng i taxfree’n. Inte helt tokigt, men jag köpte inget speciellt, mer än godis och vatten. Alltid detta godis, men jag rår inte för det. Får ta tag i beroendet igen när jag kommer hem.
Saknar Pär och matsvinen, och är spänd inför framträdandet imorgon. Det blir nog bra det här!

Dag 2, lördag
Nu sitter jag hemma hos Mimmis föräldrar i Åbo, Finland, och vilar mig i det underbara rummet som hennes mor har gjort iordning åt oss. Vi har det hur lyxigt som helst och har egentligen haft det ända sedan vi steg upp i morse. Åt frukostbuffé längst fram i  båten, såg över alla isflak (det är myyyycket is i Östersjön) och tittade runt litegranna allmänt på båten. Sedan tog vi oss ner på bildäck, satte oss i bilen och kom ur båten som typ tredje bil. Finsk mark! Herrejisses, vad spänd jag var. Men, det ser i stort sett ut som Sverige, fast med vissa språkliga ändringar, som jag inte förstår… men det är väldigt många som pratar svenska, och det är SKÖNT. För finska går inte att förstå sig på, förutom självklara saker.

Sedan åkte vi, något försenade, till vår spelning på hotellet i Pargas. Det blev en ytterst blygsam publik, men med ett betydligt mindre blygsamt bidrag till vår reskassa. Vi är så tacksamma! För att inte talas om Mimmis underbara familj som verkligen har tagit emot oss med öppna armar. Stor tumme upp för Finland såhär långt, vi har nyss suttit och pratat och skrattat och druckit te, en låång stund. Så roligt har jag inte haft på bra länge.

Imorgon är vi lediga, ska väl kila på stan en liten runda och viiiila. Det sistnämnda ser jag fram emot. Visserligen det andra också, men att få sova ut… underbart. Töntig som jag är, tog jag med min egen kudde så jag sov till och med bra på 70cm brits på båten. Underbart, somsagt.

Har filmat litegranna, får se om det på något vis går att få in det i datorn.

 

Ursäkta lång text, det är lika mycket för min egen skull som andras som jag skriver detta. Det är så roligt att vara på turné! Tjingeling!