Varför du borde testa att sy dina medeltids- och lajvkläder för hand.

Ja, jag vet. Handsömnad används ju väldigt sällan idag och det kan vi tacka den fantastiska uppfinningen symaskinen för. Den har sedan den uppfanns på slutet av 1700-talet revolutionerat sättet på vilket vi kan framställa och massproducera kläder, med resultat att det aldrig varit så billigt att köpa färdiga kläder som idag.

Men nu pratar vi inte moderna, vanliga kläder. Vi pratar genomarbetade, personligt designade och inprovade plagg i fantastiska material som ylle, linne, hampa och kanske sammet. Kläder som vi använder oss av för att skapa en bild utöver det vanliga.

Och ja, jag vet också hur man ser på handsömnad när man mestadels syr på maskin. Det tar tid. Mycket tid. Det kanske inte blir lika exakt prydliga stygn som en symaskin syr. Och det är väl svårare att sy hållbart för hand än med maskin? Eller?

 

 Handgjorda synålar till vänster, moderna synålar till höger.

Jag vill hävda nej. Och det här är anledningarna till att du åtminstone borde prova att sy dina kläder för hand.

·      Det är (givetvis) mer rätt, framför allt på historiska plagg och det är väldigt skönt att slippa oroa sig för att insidan av ens kjortel syns när man exempelvis brottas på värdshusgolvet. Många kör på devisen att syns det inte, så finns det inte. Men då får man allt se till att det verkligen inte syns.

·      Det är socialare och mer lättillgängligt att börja med. Att ha en korg med sömnad, nål, tråd och vax bredvid soffan att plocka fram när en liten stund finns är lättare än att dessutom dra fram en symaskin. Handsömnad låter ju ingenting så därför är det lättare att ha ett samtal när man syr tillsammans, att slötitta på film samtidigt (syfilm: en film man sett tillräckligt många gånger för att inte behöva titta på allt för att hänga med och som man ändå gärna ser om, historiska filmer brukar passa extra bra för just sömnad av historiska plagg). Man kan dessutom arbeta med sitt hantverk om man ska åka långt i bil (givetvis om någon annan kör!), tåg eller buss och på så vis få tiden att gå fortare. Du kan även arbeta med det på ett event, en marknad eller ett lajv.

·      Det är mer hållbart. Japp, I said it. Syr du din yllekjortel med vaxad lintråd med efterstygn eller en blandning av förstygn och efterstygn så är varje stygn en säkerhet i sig själv, medan en symaskinssöm är två långa trådar som löper om varandra, går det av så repas lätt en lång bit upp. Försök förresten gärna jämföra genom att slita av en modern, vanlig sytråd och en lintråd. Vilket håller bäst? Om du dessutom fäller sömmarna så kommer plagget att få en mycket snyggare och proffsigare finish som gör mycket för plaggets helhet (och hållbarhet!). Sicksack behövs verkligen inte egentligen.

·      Det gör ingenting om stygnen syns eller är ojämna. Det är nämligen helt okej! Fynd från medeltiden har visat att det finns allt från perfekta, minimala stygn till slarvig, hafsig sömnad som ser ut att ha varit sytt av en enhänt person med parkinson. Oroa dig inte, du är inte och kommer aldrig vara sämst på att sy för hand.

 

 Efterstygn med lintråd på ylletyg
Förstygn med lintråd på ylletyg.
 
 

Så, kan du tänka dig att testa? Här kommer i så fall mina tips för att komma igång med handsömnad av lajv- och historiska plagg!

·      Skaffa syvax (finns på nästan alla vanliga inköpsställen av lämpliga tyger; Medeltidsmode, Handelsgillet, Historiska Kompaniet etc) och var noga med att alltid vaxa tråden du syr med.

·      Lintråd finns i massa tjocklekar, från jättetunn till exempelvis huvuddukar och slöjor, till mitt emellan för yllesömnad och ännu grövre för skosömnad. Jag rekommenderar att du använder blekt eller oblekt lintråd till alla dina käder om du inte hittar lämplig yllesytråd eller sysilke i rätt färg. Färgad linnetråd tycker jag bör undvikas. Det gör inget om ett vitt eller oblekt stygn syns igenom på din dräkt.

·      Tråckla ihop dina kläder med långa förstygn med en vanlig sytråd i någon skarpt avvikande färg innan du syr ihop på riktigt. Då kan du testa hur det sitter innan du syr, handsöm håller bättre och är därför mycket jobbigare (och tråkigare!) att sprätta upp. Efter att du är klar med plagget är det lätt att ta bort tråckeltråden.

·      Se till att börja med något mindre. Ett par brokor, en kvejf, en fru- eller struthätta, knähosor, en bältesväska etc är rätt lagom att testa med först.

·      Det viktigaste: STRESSA INTE. Tänk inte att du ska sy en klänning på en dag, se det som ett projekt som får ta den tiden det tar. Vissa rekommenderar att man ska sy sommarkläder på vintern och vinterkläder på sommaren, det är inte en helt dum idé.

·      Fråga någon som är duktig på handsömnad om du är osäker! Vi är många som gärna hjälper till.

 

       
 

 
Knäppning fram, fram och baksida av denna, på en cotehardie åt en man. 

 

På den fantastiska bloggen Som När Det Begav Sig (därifrån har jag lånat bilderna på nålarna och sömmarna ovan) finns mycket bra beskrivningar på hur du gör för att komma igång med din handsömnad, scrolla ner på länken nedan och läs under Sömnad. Lycka till!

 http://somnardetbegavsig.blogspot.se/p/innehall.html

 

 (Och, givetvis är det så att om du verkligen inte gillar det så kan du återgå till maskinsömnad. Men du har åtminstone testat.)


Kommentarer
Postat av: Minna

Hej!
Vill bara säga att Medeltidsmode sällan har lintråd och vax - något hon tyvärr inte har tid att ta in i sortimentet heller :(

2015-02-17 @ 08:15:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0