Nålbundna sockor, andra försöket, och patinor, andra försöket.

Sådär, nu börjar det komma någon vart. Är färdig med mina nya strumpor och har kommit halvlångt på patinorna, som jag försöker jobba fram ur en stam från en sälg. Historisk, ja, enligt Elin i Albrechts Bössor som hade några tvådelade patinor från "vår" period, med åtminstone ena delen i sälg. Hårt är materialet i vart fall, så det ska bli spännande att se hur det fungerar.

Det ska fästas lite trådar på strumporna, annars är de redan färdiga! Garnet var helt fantastiskt trevligt att arbeta i, tur att jag har en massa garn till så att det kan bli mer nålbundet, nu när jag börjar fatta hur det ska se ut.

Patinorna är än så länge bara grovt tillhuggna, ska arbeta vidare med dem på onsdag. Då ska de, bland annat, skålas ur så att fötterna lättare får dem med sig (och att de blir lättare överlag, de är just nu ganska massiva) och så ska de formas till lite snyggare. Därtill ska någon form av fästanordning på, bara en sådan sak tål att funderas ett slag på.

 

Jag gillar att komma någon vart med saker, tumme upp!


Diskuterade med Anders Lindqvist förut idag, har kommit fram till att ett nytt projekt borde vara en surcot av herjolfsnessnitt, jag behöver sannerligen ett ytterplagg för kalla dagar och nätter. För ändamålet har jag beställt hem tygprover ifrån Handelsgillet, ska bli roligt att få det.

Slut för idag, och slut är jag också!

Sked färdig

Jag ligger lite efter, har glömt berätta att jag fick färdigt min sked för ett tag sedan. Se först på träbiten under det första träslöjdsinlägget, och se nu på det som är kvar. Det tog ett litet tag att komma dit, men nu har jag lite bättre koll på hur man tar hand om trä.


Bitvis jäkligt ohistoriskt.

Kom på att jag glömde visa vad som hände i Söderköping, bara på kul.


Såhär sprang jag runt, mestadels av tiden... (bilden är censurerad för att inte ta med bilder på personer som inte gett sitt tillstånd att jag publicerar dem här.)

 

... och när jag inte gjorde det slogs jag med pojkarna och såg ut såhär (för att komma till den ohistoriska biten):

 

Saken var den att det var för få stridande på plats och då man skrivit avtal med arrangörerna om ett visst antal så fick jag ställa upp som "kanonmat". Lyckades med viss möda ha ihjäl en karl andra dagen jag försökte, ofantligt trevligt.

Nej, kvinnor slogs inte på det här viset på 1300-talet och om de nu gjorde det var det antagligen mer av ett undantag än vanligt förekommande. Så se inte det där som seriöst reenactande, då det inte är trovärdigt.

 

Slutligen, en liten bild på mig och Febe. Den togs när vi, tillsammans med några Carniter, var nere på lajvområdet för några veckor sedan och försökte inspirera lite och ha kul. På bilden har jag Febes struthätta och hon har min knäppta, strutlösa hätta. Den gula klänningen med röda tippetsar tillhör Elisabeth i Albrechts Bössor, hon hade vänligheten att låna ut den till mig. Mycket trevligt, det var ruskigt kallt under lajvet!

Febe har sin gröna herjolfsnesklänning och en röd helvetesfönstersklänning. Jag bär på bilden en slöja som är fastnålad i två utåtbakade flätor, satt som berget en hel kväll. Väldigt intressant att det fungerade så bra.


Nålbundna sockor, igen

Hittade i förra veckan ett jättefint ullgarn, 100% ull, i en affär inne i Växjö. Dessutom var det ganska billigt och ofärgat, så jag slog till direkt och har nu påbörjat mitt tredje par sockar, den här gången med lite annan teknik och dessutom med tjockare garn. Så dessa sockar blir riktigt täta och fina, känns roligt. Har den här gången inte börjat där man sticker i foten, utan börjat med tån, allt efter Martinas finfina instruktioner. Har sedan arbetat mig bakåt, i den vanliga spiralrörelsen, ända tills det var dags att ta ut rundeln som blir hälen. De blir lite större än mina förra, och det kan säkerligen vara bra. Så att man har utrymme att tova dem också!


Nu har jag ungefär lika mycket kvar att göra på båda sockarna, och eftersom garnet är ganska tjockt går det undan. Ska ge mig på att göra ett  par beställningsstrumpor åt min vän Fredrik också, mycket spännande att se om det man gör fungerar för andra än mig.

 

Nästa projekt (förutom patinorna jag gör på slöjdonsdagarna med Carnis) måste nu bli att få ordning på ett par nya skor. Har både läder och sulläder liggandes, så nu är det bara dags att ta sig i kragen och få det gjort.

RSS 2.0