För tiotusende gången...

... kommer här, mest för mig själv, en lista på påbörjade projekt och projekt som jag vill ta tag i;
 
Saker att göra klart/laga

  • Balklänning i renässansmodell
  • Nålbundna sockar åtminstone knälånga
  • Skor 
  • Läderremmar på patinorna (gick sönder i Visby sommaren 2011)
 
Saker på min "ta tag i"-lista
  • Överklänning/houppelade i naturvitt ylle
  • En ny slöja och kanske ett haklin
  • Knähosor med lädersula 

Sammetsbalklänning

 Ja, nu när jag redan påbörjat min resa upp ur världens (nåja) längsta bloggpaus kan jag lika gärna skriva en rad om ett annat projekt som inte har med medeltiden att göra. Skrev i förra inlägg om den; min röda sammetsklänning med inspiration av italiensk renässans. Jag kom över en massa sammet väldigt billigt i höstas och tänkte ge mig på att göra en dräkt per århundrade mellan år 1000 och 1900 typ. Sedan hur exakt det blir vet jag inte, men planen är att göra någorlunda schyssta replikor av målningar etc.
 
Märk dock att det här inte är min 1500-talsklänning, mestadels ett fantasipåhitt. När jag sedan syr på riktigt kommer jag dock titta på den här bilden. 
 
 
 
Tycker den är lagom avancerad och verkligen jättefin. Egentligen ville jag köpa ett rödare sammetstyg, men det fanns inte så då fick det bli mer åt det vinröda hållet. Men det gör ju ingenting.
 
Såhär ser mitt hittepåprojekt ut än så länge:
 
 
Lite dålig bild, och kjolen ligger rätt dåligt på underkjolen (fick lära mig att det heter "styvkjol"), så det får nog bli en till kjol emellan, om jag hinner och orkar. Livet ska snöras, men jag struntar nog i långa ärmar tror jag. Det får bli en vit blus med hellånga ärmar iaf. Och kanske lite mer urringat än vad som är korrekt, det är ju trots allt tänkt att vara lite modernare. Nu behöver jag sy en höftrulle, en blus somsagt samt fålla lite här och var. Men det är inte SÅ mycket kvar. Skönt.
 
 

Ett äventyr i annan tid

Åh, jag har ju helt glömt bort. I höstas så blev jag hastigt och lustigt (nåja, åtminstone lite) inkastad i ett 20-talslajv och då ägnade jag en del tid åt att sy något som ska likna en 20-talsoutfit. Mästerverket syddes i någon form av satinbalklänningsslirv, vackert mörkgrönt, och med svarta detaljer. Modet som rådde på 20-talet var som bekant ganska raka former, dvs. inte alls jag efter en graviditet. Men, det får gå ändå, tänkte jag.
 
Klänningen jag sydde var av enklast möjliga modell; livet bestod av fyra raka delar (två fram och två bak) och kjolen var en kvadrat med hål i mitten, så att det blev en flikig effekt. Utöver detta satte jag en svart spets i v-ringningen, ett svart brett resårband och en stor satinrosett på höften och matchade sedan med svarta långa handskar, flera rader med pärlshalsband (tack Febe för lånet), rävboa (tack Febe igen) och världens skönaste svarta pumps med rem över foten. Huvudbonaden byggdes av ett smalt resåraktigt band, mer av den svarta spetsen, pärlor och några påfågelfjädrar. Dekadens, helt enkelt 
 
Den här bilden tog Pär när jag testade hår och smink, sminket blev bra men inte håret... Som synes på den stora bilden längst upp, som är från lajvet. Den är tagen av en utmärkt fotograf, Franz Feldmanis!
 

Slutligen; Brun klänning, färdig!

Sådär, äntligen har jag fått tummen ur och gjort färdigt den bruna klänningen jag lade upp en sneak peak på. Som vanligt jobbar jag bäst när jag har flera projekt på gång (när jag syr på det ena blir jag less och då känns det andra lättare... en mästare på undanflykter med andra ord.)
 
Nåja, den här klänningen är gjord efter nästan samma princip som min gråa klänning (den som man kan titta på här); två stycken fram, ett enda stycke bak (istället för två), fyra kilar och två ärmdelar. Som jag skrev om i mitt förra inlägg så har den femton knappar i var ärm, ungefär till armbågen och tio snörhål på varje sida från mittkilen fram och uppåt. Snörhål och knapphål är förstärkta med en remsa oblekt linne.
 
 
 
På bilden bär jag min vita underklänning under klänningen, och den får plats helt okej. Dock är inte den tillräckligt urringad i förhållande till den bruna klänningen. Passformen är numera helt okej, efter mycket justeringar. Den går nog till och med att jobba i! Tack och lov. Jag har lagt alldeles för mycket arbete på den för att inte kunna använda den. En liten sur grej dock; jag kan utan problem få på och av mig den utan att snöra upp. Slöseri med arbete. Men nyttigt att ha gjort.
 
Så, färdig. Skönt. Och så, till det historiska. Den här modellen på klänning är vanlig i den här perioden (slutet 1300-tal, början 1400). T.ex kan man titta på den här bilden på sidan som heter Roman de la Rose; LouisXV heter boken man kan titta i. Sidan 164. Det är ett franskt manuskript ifrån 1405 om någon undrar. 
 
 
Själv kan jag inte avgöra riktigt hur jag tolkar bilden ovan. Precis mitt fram på klänningen syns en mörkare rand som jag kan bestämma mig för om det är en öppning där som kan antas är snörd, eller om det bara är konstnären som har skuggat på det viset. 
 
Mitt andra projekt som ligger och skaver just nu är en renässansinspirerad balklänning inför en frackfest Carnis ska ha efter föreningens årsmöte i mars. Den är i rött bomullssammet, spännande va?! Ingenting jag brukar sy, men kul blir det med största sannolikhet.
 
Sådär. Det var på tiden att jag bröt bloggtystnaden.
 

RSS 2.0