Bältesväska

Har länge funderat på att göra något mer avancerat att ha som bältesväska och till slut föll alla delar på plats. 
 
Motivet är inspirerat av en bonad från (troligen) tidigt 1400-tal, bilden hittade jag i "Medeltidens ABC". 
 De svarta fåglarna gillade jag och gjorde en enklare kopia av, med lite färre detaljer etc. Därefter klippte jag ut siluetten i ett brunt ylletyg och lade ett blått tyg bakom. Det syddes sedan ihop med grönt ullgarn. 
 
Väskan är fodrad med blekt linnetyg och kanterna är sydda med en slags flätkantningsteknik som man kan lära sig här: http://m-silkwork.blogspot.be/2007/04/finishing-seams-of-14th15th-century_29.html?m=1
 
Och det färdiga resultatet!
 
 
 
 
 
Jag är nöjd med resultatet om än (som vanligt) inte jättenöjd! Kantningen gjorde mycket för den färdiga känslan, det ska jag använda mig av på fler saker!

Rosa hätta, steg 1

Jag tjatade för länge sedan om ett rosa tyg inköpt i Visby 2011 och innan lajvet bestämde jag mig för att snabbt sy en enkel hätta i det. 
Den består av fyra delar (plus foder): höger och vänstersida plus en kil på vardera axeln. Testade att sätta i kilarna på samma sätt som jag gjorde på ett par hosor baserade på Londonfyndshosor, en omlottteknik som funkade mkt väl för ändamålet. 
 
Fodrade gjorde jag med ett ganska tunt, mjukt ylletyg som drar åt lilabrunt, det är alltså en hätta i lila och rosa vi pratar om... Karamellen Petra!
 
 
 
Insidan kilen
 
Utsidan kilen
Hättan som den såg ut på lajvet på en tufsig arrangör (jag) :)
Jag gillar den här! Ihop med min blåa kjortel så kommer jag se ut som en hel godispåse! 
 
Den ska få knappar och knapphål och en liten flätad kant nedtill tror jag. När jag får tummen ur. 
 

Nålbundna strumpor till en viking

Min vän H är insyltad i vikingeriet och eftersom jag just nu tar alla omvägar jag kan kring att ta tag i min påbörjade, helt framknäppta överkjortel så bestämde jag mig häromdagen för att ge honom en liten present. 
 
Mitt standardgarn Shepard's own chunky åkte fram ihop med nålbindningsnålen. Eftersom karln ifråga bara har 1-2 storlekar större fötter än mig så funkade det att göra dem lite för stora för mig bara. 
 
De är bundna med två maskor bakom tummen och jag började den här gången med skaftet. Oftast har jag börjat med tån vilket har resulterat i att flera par blivit för långa i tån. Dessa blev riktigt bra, om jag får säga det själv. 
 
 
 
 
Ska snart försöka få till ett inlägg om min nya, rosa hätta också!

RSS 2.0