Inspirerad: Öppen hätta

Ja, vad gör man när man varit på årsmöte med en medeltidsförening och "äntligen" kommer hem för att vila? Jo, man blir inspirerad till att börja sy något nytt.

Valet föll på en öppen hätta, av typen som kvinnor bar. Skärningen är baserad på Herjolfsnesfyndet no. 76, alltså med en kil vid vardera axeln. Min tidigare hätta har en massa kilar, då jag vid det tillfället när jag började sy den inte visste riktigt hur man ska göra. Dock har jag fått beröm för den, och det har utan tvekan gått åt minilite tyg för att göra den, och den är ändå ganska stor.

Men åter till min nya hättan. Den är sydd i ett lite grövre ylletyg jag ärvt av Febe. Färgen är grön och jag bestämde mig för att ta spillbitar ifrån min nysydda blå klänning och lappa ihop ett foder. Kommer aldrig mer sy ett värmeplagg utan att yllefodra det, det är SÅ fantastiskt.

"Ansiktshålet" ska bli lite mindre i nederkant, där är det inte uppvikt ännu.

Funderar på att göra någon form av dekoration på den här, brodera kanske? Vet inte vad som är purjo riktigt, men något borde man ju gå att få till. Vem känner jag som är bra på prydnadsbroderi på bruksplagg?

 

Hjälp mig!

 

Nu lägger jag ner för idag.
Skryt och skrytbild!

Nu är jag officiellt prövomedlem i Carnis, fantastiskt. Det känns hur bra som helst, gårdagens Carneval var riktigt rolig. Mycket internhumor, men tack vare att jag för många år sedan var piga på ett evenemang, en kröning, i Carnis regi, så förstår jag åtminstone en del. Så nu kommer jag alltså speeda upp mitt forskande och hantverkande, kanske kan ta den där distanskursen i medeltida samhällen för att få en större helhetsbild av medeltiden.

Och så vill jag presentera en bild på mig, utklädd till himlen (flätorna runt huvudet, med mitt ganska gula hår, ska symbolisera solen) och på Jalle, som klädde ut sig till en annan i Carnis, Guffe kallad.

Vi blev framröstade till Carnevalens kung och drottning, något som kommer märkas nästa års evenemang, antar jag.

 

Spännande.

 

Nu kör vi på riktigt! Ska ta tag i mina nya skor i veckan som kommer. På riktigt den här gången, tror det är fjärde gången jag nämner det i bloggen.


Blå klänning

Jag har under de senaste veckorna sytt på en klänning inför morgondagens Carneval med Carnis, och nu är den så gott som färdig. Det kanske är att avslöja sig för tidigt, men här kommer några bilder på underverket Den är sydd i ett helt fantastiskt lavendelblått ylletyg ifrån Handelsgillet, kypertvävt och ganska tunt. Absolut fantastiskt. Den är sydd i ett helt fram- och ett bakstycke, två sidkilar som båda två är delade precis vid höften (som en tudelad variant på den vita särken jag sydde för ett tag sedan), plus sidkilar och ärmar. Ärmarna består av en del plus en liten kil i sömmen på baksidan av överarmen. Allt enligt Gröndlandstänk!

Närbild på ärmen när det var tråcklat runt knapphålen, nu är den avkapad och uppsydd ungefär där jag har tummen.

 

Vad jag ska vara utklädd till på Carnevalen? Gissa...

 


RSS 2.0