Heliga Birgittas kvejf

Kunde igår inte längre låta bli att börja pilla med en hätta som jag ett tag funderat på. Det rör sig om en sk. Birgittahätta, en form av kvejf som bars av just Heliga Birgitta. Olika personer på Historiska världars forum har skrivit ganska mycket om den, och jag vill givetvis inte vara sämre än att jag också försöker göra en. Till saken hör att jag i fjol försökte göra en sådan, men som misslyckades och blev på tok för liten, så den skänktes kort efter dess färdigställande till Anni. Sedan vet jag inte riktigt vad som hände med den.

Men nu när vi började prata med Carnis, och framför allt Martina, fick jag se hennes hätta som inte ens hade band på sig, och när jag testade den på mig så satt den verkligen som en smäck. Fick låna hem den och har tillsammans med Febe bestämt att sy varsin sådan in ett gammalt fint linnetyg (en linneduk) hon hittat hos sin far. Men igår kunde jag somsagt inte längre vänta, utan klippte ut en hätta i ett vanligt linnetyg jag hade liggandes. Man kan ju ha flera!
Det här är två varianter av hur den bärs som jag gillar.





Här är den varken fållad eller har några ditsatta band (vilket jag tänker sätta på mig till skillnad från Martinas som somsagt var bandlös.)

Den är sedan tänkt att bäras under huvudlinet, att fästa i t.ex. Jag som har ganska mycket hår, och dessutom på utväxt, känner att det här är en strålande sak. Och till och med min hätta, som ni ser är långt ifrån färdig, sitter bra när jag pluffsar i mitt hår i den. Kanon.

Uppdatering!





Nu har jag kantat hättan! Som synes på den översta av de två bilderna hänger hättan ner ganska långt i nacken och visar pannhåret när jag bara knökar i håret utan att fläta och fästa det. Tror dock det ordnar till sig när jag gör en ordentlig håruppsättning under, samt när mitt hår fått en mer respektabel längd.

Det som nu är kvar att göra är att förlänga de två ändarna på kantbandet så att de kan bilda den obligatoriska åttan som sedan blir den tjusiga utsmyckningen på hättan (se högra bilden på länken tidigare i inlägget)

Känns skönt att snart vara klar, det var visserligen inte ett speciellt stort arbete, men ändock!


Nålbundna sockor del 1

Har idag varit mycket kreativ och hantverkig, bland annat efter en kväll hemma hos Febe, och därav påbörjat ett par nålbundna sockor.


På bilden är hälen snäppet för spetsig, men jag tog upp det och gjorde en lite rundare variant, som sitter fint på mina fötter nu. Eller, på den ena, för i skrivande stund har jag klar en socka, plus en med ankel- och hälpartiet klart.

Har använt mig av en metod efter den här sidan som jag rekommenderar varmt! Är ju långt ifrån expert på nålbindning, men hittills blir de här helt okej!


Tofsar till pilgrimsväska

Fick ett litet uppdrag av Carrasco, att göra tre tofsar till hans pilgrimsväska som han håller på med.


De är tillverkade i yllegarn som är färgat med krapp och vejde.

Bara hitta frimärken och få dem till en brevlåda, sedan is this deal sealed.


Patinor, steg 1

Idag fick jag hjälp av min käre sambo att hitta virke och såga ut grunden till ett par patinor. Materialvalet föll på furu, ljust sådant, som antagligen ska mörkas ned på något lämpligt vis senare. Vi får se.

Han sågade, men slipa, det fick jag...



Fin passform blir det nog i vart fall.

 

Eftersom svart läder är det enda jag har att tillgå (rester av skosömnaden) så får det bli patinor med svarta remmar. Tanken är ju i första hand att prova att göra ett par och se hur det fungerar att gå med dem. Försök 1 helt enkelt. Ska sätta fast remmarna med möbelspikar som jag köpte på Hornbach idag, kanske får banka till dem lite för att de inte ska vara så perfekt släta... Får se.

Det känns bra så långt!


Önskelista

Har suttit en stund och funderat kring vad jag skulle vilja göra/ha till min egen dräkt. Här är listan.

  • Ett par nya skor, ungefär i samma stil som de gamla.
  • En "Heliga Birgittas coif" (ser ut så här, såg att något liknande förekommer i Maciejowskibibeln, kan ses här)
  • Ett par patinor (sådana här, vet inte om jag vill ha ledade eller inte... borde vara mer hållbart att ha dem i ett stycke)
  • Bälte
  • Nålbundna sockor och trefingervantar
  • Bältesväska
  • Kniv (kanske en sån här... drömmer...)
  • En säck att packa lite kläder i (som den carrasco skriver om här)
  • Surcot av ett slag jag ännu inte vet vilken...

Sedan vill man förstås sy fler plagg och göra det bättre och mer trovärdigt...

Det var väl det, just nu. Kommer säkert på fler saker så fort jag lagt huvudet på kudden sedan.

Omsydd linnesärk

Har på sistone börjat sy om en hel del gamla grejer, mycket för att mina preferenser förändrats en hel del. Ofta har jag sytt i bra material (alltid i linne och ylle) men ofta efter eget huvud och mindre efter vad som kan tyckas vara trovärdigt.

Ett sådant exempel är min linnesärk som precis är färdigställd på nytt (sånär som på att fälla de långa sömmarna i kjolen...)


Och från och med nu lovar och svär jag att hitta bra förlagor innan jag sätter saxen i ett fint tyg!

Cotehardie för en trubadur

Har under cirka ett halvårs tid arbetat med en cotehardie, modell sent 1300-tal, och lyckades för någon månad sedan färdigställa den. Den är gjord efter metoden som finns på Cotte Simple, dvs med fyra paneler, två ärmdelar och fyra kilar. Dock delade jag kilen fram eftersom jag ville ha ut så mycket vidd som möjligt ur tyget jag hade. Vidden blev inget problem, kan jag väl säga med facit i hand...


Innan framkilarna kom i.



Den är knäppt både fram och i ärmarna (som är ohälsosamt tighta, har jag börjat ana efter viss användning).


Fuskade lite och satte ett grönt linnefoder i livet och i nedre halvorna av ärmarna. Jag är egentligen ganska starkt motståndare till färgat linne, men i det här fallet kunde jag inte motstå färgkombinationen mellan det lila yllet och det gröna linnet.

Vid blev den.


Så här såg den ut innan de sista justeringarna gjordes; framkilen syddes om litegranna, fodret i livet lossades i nederkant för att inte synas så mycket som det gör på bilderna samt att urringningen formades om lite för en jämnare linje.


Skor

Lyckades i fjol färdigställa ett par skor, modell 1300-tal ur, Skoboken (omnämns här), efter lite möda och stort besvär. Lyckades upprepade gånger köra sylen i handen, något jag starkt uppmanar andra att INTE göra.



De är vändsydde och sydda med en enkel bes.

 

Nu i efterhand har jag blivit upplyst om att man kanske inte bör sy i svart läder, utan köpa ofärgat och sedan färga själv i efterhand om man så vill. Så det får väl antagligen bli ett par nya snart igen...


Grå ylleklänning

Sydde en gång för många år sedan en klänning i grått ylle, efter principen som anges i Sofias Ateljé-mönstrena som florerar flitigt i medeltidssammanhang, i vart fall inom mindre seriösa sådana. Återigen, i fjol när jag började intressera mig för mer korrekta saker bestämde jag mig för att sy om den här klänning så den blev "riktig". Sagt och gjort.

Den såg från första början ut såhär (lite svårt att se kanske).



Dvs, ingen passform, ärmarna var bara hastigt ihopsslängda och inte ens uppfållade osvosv. Ingen höjdare alls. Så, i fjol satte jag mig ner i sällskap av min gode vän sprättkniven och gav den en ordentlig omgång. Av ärmarna som förut varit vida och lösa syddes nya, nu med S-ärmkulle och alltihopa syddes ihop med vaxad lintråd och samtliga sömmar fälldes. Resultet ses nedan.



Nu återstår bara att försöka sätta någon slags period på den... antar att den gråa färgen är okej, eftersom den inte ser färgad ut utan snarare kommer ifrån just gråa får. Någon som har lust att ge ett utlåtande?



Och här är lite rent kuriosa, beklagar gitarren, en bild från när jag uppträdde med en berättelse om en trubadur inför min klass på Nordiska Visskolan i våras.

 



Nålbunden mössa

Köpte på Ale Vikingamarknad i fjol en nålbindningsnål och ullgarn, färgat med vejde och krapp om jag inte missminner mig. Satt febrilt och försökte nålbinda, något som resulterade i huvudbonaden nedan.




Kvinnohosor

Mitt första mer "HK"* projekt påbörjades för lite drygt ett år sedan, och detta med ett par kvinnorhosor, inspirerade av den här sidan. Först syddes en toile som nålades in efter benet. Sedan användes det helt sonika som mönster, och det klipptes ut i tyget som syns nedan, ett tunt ylletyg.



Sömmen är, som ni ser, på baksidan av benet och under foten, samt runt där foten är som bredast. Det sägs att man kan göra hosor i ett enda stycke, men jag ser inte riktigt hur det skulle vara möjligt. Nåväl, det får bli nästa projekt. Eller åtminstone nästa gång jag gör hosor.


Slutresultatet! Senare gjorde jag ett par strumpeband med flätade ylleremsor, en kedjefläta som sedan tovades ihop litegrann.




Överkanten på hosan är förstärkt med en rema linne, något jag kanske inte kommer göra vid nästa par. Till nästa par lär jag dessutom göra själva hosorna snäppet längre...

 



Äntligen en riktigt hantverksblogg

Efter att ha smygfisit som hantverksbloggare genom min vanliga blogg har jag nu slutligen bestämt mig för att göra slag i saken, och göra en "ordentlig" hantverksblogg som underblogg.

Så, här kommer det!

Har tagit bilder från gamla syprojekt som har legat på den vanliga bloggen och tänker nu lägga upp mina projekt här för att visa upp vad jag hittills gjort och visa vart jag kommer ifrån och vart jag vill utvecklas.

RSS 2.0